Home Ilmu Penerbangan RC Berminat Menyertai Pertandingan Inovasi? Modul Pertandingan Ini Membantu Anda Membuat Persediaan..

Berminat Menyertai Pertandingan Inovasi? Modul Pertandingan Ini Membantu Anda Membuat Persediaan..

by Sifu Syawal

Pertandingan Rekacipta dan Inovasi STEM adalah satu pertandingan untuk mengumpulkan saintis-saintis dan perekacipta muda dari seluruh negara. Ia merupakan satu platform perkongsian dan pengembangan hasil kajian penyelidikan sains dan kejuruteraan para murid. Program ini telah melahirkan ramai murid yang berbakat besar di dalam dunia penyelidikan dan telah juga menghasilkan projek-projek sains dan kejuruteraan bertaraf dunia.

Tujuan asal pertandingan ini ialah untuk mengembangkan pengaplikasian pengetahuan ilmu sains dan kejuruteraan yang menjurus kepada penyelesaian masalah dan penggunaan teknologi terkini dalam kehidupan harian. Ia juga ingin memberi kesedaran dan peningkatan minat kepada para murid tentang kebaikan dan kehebatan sains dan kejuruteraan di dalam kehidupan.


2.0 OBJEKTIF
2.1 Mencungkil bakat murid-murid di dalam bidang penyelidikan dan pembangunan inovasi sains dan kejuruteraan dan Matematik (STEM).
2.2 Memperkembangkan potensi dan kemahiran saintifik murid dalam membuat kajian terkini.
2.3 Meningkatkan kemahiran komunikasi dan kemahiran sosial dalam proses pembangunan projek.
2.4 Mengembangkan kebolehan dan penciptaan murid dalam bidang sains dan kejuruteraan dan Matematik ke platform yang lebih tinggi.

Disini dilampirkan kertas konsep pertandingan inovasi bagi panduan semua pendidik yang berminat untuk membuat persediaan pertandingan inovasi yang akan datang..

KERTAS KONSEP PERTANDINGAN REKACIPTA DAN INOVASI

Kredit: KPM

You may also like

Leave a Comment